Jedan prsten da svima gospodari (ovog puta o Tolkinu, ne o venčanjima)

Gradska biblioteka je oduvek predstavljala posebno mesto za mene.

Ne samo gradska – takođe i školska.

Bilo je nešto u tome da se izgubim između polica u posebnom svetu knjiga i da provedem sate čitajući samo naslove i pokušavajići da proniknem u sadržaj knjige gledajući samo korice.

Školska bilblioteka se nalazila u podrumu škole i bilbliotekarka Živka je bila stroga bakica sa radnim stolom u dnu bilblioteke. Prostorija je bila slabo osvetljena sa par prozora iza Živke koja je sedela za stolom izdignutim i postavljenim na nekom pijadestalu. Skoro uvek je nosila istu haljinu(bar je tako meni izgledalo), veštačku protezu i retko se smejala.

Prostorija je mirisala na stare knjige, prašinu i kao svaki podrum na memlu.

Prilično me bio strah te žene. Uvek neka pitanja, što to’lko novih knjiga kad i stare nisam pročitao, ne može više od tri knjige i tome slično.

Ali izgleda da cena ulaska u carstvo knjiga je bila da pobedim strah od te žene. Kasnije smo se nekako sprijateljili. Čudno, ali sad kada razmišljam o njoj nekako mi je u sećanju kako se smeje.

Ne znam šta je sada sa tom bakom. Znam da je izdavala prostorije u gradu za par nekih kafića, živela tu neposredno pored njih i svađala se sa pijanim momcima koji se olakšavali tu ispod njenog prozora (a Boga mi i pored opranog veša što se tu oko kuće sušio).

Otac mi je pričao o knjizi “Gospodar prstenova”.

Naime, u pitanju je bila triologija i postojao je jedan jedini primerak u gradskoj bilblioteci. Nažalost, neko je već par godina držao prvi deo i sećam se da sam svaki put očekivao od žena što su radile u gradskoj da mi jave neku novu vest.

U međuvremenu sam čitao Kroz pustinju i prašumu, Decu Kapetana Granta i ostala dela Žil Verna na srpsko-hrvatskom i čekao da taj neko vrati prvi deo Gospodara.

Sestre Milica  i Ana su imale na VHS-u crtani film “Gospodari prstenova”.

Bio je savršen.

Nažalost, kao i večina VHS kaseta, na njoj je bilo nasnimljeno više raličitih stvari – od ruskih crtaća do  proslave rođendana, tako da se kaseta završila taman u trenutku kada Gandalf na belom konjiću pobeđuje horde zla. Tako da sam što se tiče knjige bio uskraćen za početak prvog dela, a što se tiče crtaća za kraj.

Kasnije, sam saznao da je je to film Ralph Bakshi-ija iz 1978. godine gde je korišćena posebna tehnika animacije rotoscoping.

 


I tada nekad je konačno i prvi deo dospeo u moje ruke.

Omiljeni lik – Aragorn.

Dovoljno je bilo jedno malo bakino plišano ćebence da se prebaci preko leđa kao Aragornov ogrtač, deka je kod nekog stolara izradio drveni mač i bitka protiv Saurona, Sarumana, vojske orkova je mogla da se odvije na obalama Nišave.

“Hobita“ sam pročitao, mislim neposredno posle toga.

U to vreme su krenule i knjige da se prodaju na nekim malim gradskim sajmovima knjiga, tako da sam od mojih dobio triologiju “Gospodara” koja i danas ponosno krasi policu sa knjigama.
Još jedan biser se pridružio polici za moj 18ti rođendan –  tetka iz Beograda je kupila posebno izdanje “Gospodara” sa ilustracijama Alan Lee-ija.

Peter Jackson je 2001. snimo blockbuster, filmska triologija se zavrtela, čitav svet je krenio sa nestrpljenjem da očekuje svaki novi decembar, a Tolkin ponovo našao svoj put do široke publike.

 

Danas je Svetski dan čitanja Tolkina.

J. R. R. Tolkin, autor Gospodara prstenova, Hobita i par drugih knjiga, je čovek koji je užase rata (koje je lično iskusio), brigu o očuvanju prirodne sredine i mnoge druge stvari, pretočio u priču o Okrugu, prijateljstvu, borbi dobra i zla, herojima, ideji da je spas u zajedništvu, ideji da su junaci i heroji ponekad sićušni mali obični ljudi i da je potpuno OK da ponekad imamo strahove i da skrenemo sa pravog puta – dok god ne odustajemo od pravog cilja.

 

Okrenite danas par stranica neke Tolkinove knjige ukoliko je imate u kućnoj biblioteci ili posetite neku novu baka Živku u vašoj gradskoj biblioteci.

Čitajte onima koji još uvek nisu dovoljno porasli da ih čarobnjak povede u magični svet.

Pronađite heroje ponovo u sebi.

 

(slike preuzete sa sajtova: http://images.moviepostershop.com/lord-of-the-rings-1-the-fellowship-of-the-ring-movie-poster-2001-1020195991.jpg, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings_(1978_film)#/media/File:The_Lord_of_the_Rings_(1978).jpg)

Leave a Reply