• Jedan prsten da svima gospodari (ovog puta o Tolkinu, ne o venčanjima)

  Gradska biblioteka je oduvek predstavljala posebno mesto za mene.

  Ne samo gradska – takođe i školska.

  Bilo je nešto u tome da se izgubim između polica u posebnom svetu knjiga i da provedem sate čitajući samo naslove i pokušavajići da proniknem u sadržaj knjige gledajući samo korice.

  Školska bilblioteka se nalazila u podrumu škole i bilbliotekarka Živka je bila stroga bakica sa radnim stolom u dnu bilblioteke. Prostorija je bila slabo osvetljena sa par prozora iza Živke koja je sedela za stolom izdignutim i postavljenim na nekom pijadestalu. Skoro uvek je nosila istu haljinu(bar je tako meni izgledalo), veštačku protezu i retko se smejala.

  Prostorija je mirisala na stare knjige, prašinu i kao svaki podrum na memlu.

  Prilično me bio strah te žene. Uvek neka pitanja, što to’lko novih knjiga kad i stare nisam pročitao, ne može više od tri knjige i tome slično.

  Ali izgleda da cena ulaska u carstvo knjiga je bila da pobedim strah od te žene. Kasnije smo se nekako sprijateljili. Čudno, ali sad kada razmišljam o njoj nekako mi je u sećanju kako se smeje.

  Ne znam šta je sada sa tom bakom. Znam da je izdavala prostorije u gradu za par nekih kafića, živela tu neposredno pored njih i svađala se sa pijanim momcima koji se olakšavali tu ispod njenog prozora (a Boga mi i pored opranog veša što se tu oko kuće sušio).

  Otac mi je pričao o knjizi “Gospodar prstenova”.

  Naime, u pitanju je bila triologija i postojao je jedan jedini primerak u gradskoj bilblioteci. Nažalost, neko je već par godina držao prvi deo i sećam se da sam svaki put očekivao od žena što su radile u gradskoj da mi jave neku novu vest.

  U međuvremenu sam čitao Kroz pustinju i prašumu, Decu Kapetana Granta i ostala dela Žil Verna na srpsko-hrvatskom i čekao da taj neko vrati prvi deo Gospodara.

  Sestre Milica  i Ana su imale na VHS-u crtani film “Gospodari prstenova”.

  Bio je savršen.

  Nažalost, kao i večina VHS kaseta, na njoj je bilo nasnimljeno više raličitih stvari – od ruskih crtaća do  proslave rođendana, tako da se kaseta završila taman u trenutku kada Gandalf na belom konjiću pobeđuje horde zla. Tako da sam što se tiče knjige bio uskraćen za početak prvog dela, a što se tiče crtaća za kraj.

  Kasnije, sam saznao da je je to film Ralph Bakshi-ija iz 1978. godine gde je korišćena posebna tehnika animacije rotoscoping.

   


  I tada nekad je konačno i prvi deo dospeo u moje ruke.

  Omiljeni lik – Aragorn.

  Dovoljno je bilo jedno malo bakino plišano ćebence da se prebaci preko leđa kao Aragornov ogrtač, deka je kod nekog stolara izradio drveni mač i bitka protiv Saurona, Sarumana, vojske orkova je mogla da se odvije na obalama Nišave.

  “Hobita“ sam pročitao, mislim neposredno posle toga.

  U to vreme su krenule i knjige da se prodaju na nekim malim gradskim sajmovima knjiga, tako da sam od mojih dobio triologiju “Gospodara” koja i danas ponosno krasi policu sa knjigama.
  Još jedan biser se pridružio polici za moj 18ti rođendan –  tetka iz Beograda je kupila posebno izdanje “Gospodara” sa ilustracijama Alan Lee-ija.

  Peter Jackson je 2001. snimo blockbuster, filmska triologija se zavrtela, čitav svet je krenio sa nestrpljenjem da očekuje svaki novi decembar, a Tolkin ponovo našao svoj put do široke publike.

   

  Danas je Svetski dan čitanja Tolkina.

  J. R. R. Tolkin, autor Gospodara prstenova, Hobita i par drugih knjiga, je čovek koji je užase rata (koje je lično iskusio), brigu o očuvanju prirodne sredine i mnoge druge stvari, pretočio u priču o Okrugu, prijateljstvu, borbi dobra i zla, herojima, ideji da je spas u zajedništvu, ideji da su junaci i heroji ponekad sićušni mali obični ljudi i da je potpuno OK da ponekad imamo strahove i da skrenemo sa pravog puta – dok god ne odustajemo od pravog cilja.

   

  Okrenite danas par stranica neke Tolkinove knjige ukoliko je imate u kućnoj biblioteci ili posetite neku novu baka Živku u vašoj gradskoj biblioteci.

  Čitajte onima koji još uvek nisu dovoljno porasli da ih čarobnjak povede u magični svet.

  Pronađite heroje ponovo u sebi.

   

  (slike preuzete sa sajtova: http://images.moviepostershop.com/lord-of-the-rings-1-the-fellowship-of-the-ring-movie-poster-2001-1020195991.jpg, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings_(1978_film)#/media/File:The_Lord_of_the_Rings_(1978).jpg)

 • Svetski dan Pričanja Bajki

  Deco, okupite se oko vatre  – ispričaću vam jednu bajku..

  Ukoliko ste rođeni nešto kasnije, ove uvodne rečenice vam je šaputala starija osoba u toplom krevecu, baš pred spavanje.

  26. februar je dan kada obeležavamo Svetski Dan Čitanja ili Pričanja Bajki.

  Jedan od citata koji se prepisuje Albertu Ajnštajnu a i ide savšeno uz značaj čitanja, pričanja bajki i priča je:

  Ukoliko želite da vaša deca budu inteligentna, čitajte im bajke.
  Ukoliko želite da budu još inteligentnija, čitajte im još više bajki.

  Maringoo vam predlaže da  na sledeći način proslavite ovaj dan:

  1. Ostavite tablet ili telefon sa strane i uzmite knjigu u ruku

   Ukoliko nemate praksu da svom detetu čitate pred spavanje i kao većina se uspavljujete statusima na Facebook-u, iskoristete ovaj dan i poklonite sebi i svom detetu jedno poglavlje iz bilo koje bajke. Neka Crvenkapa odvede putem bakine kuće vaše dete do Carstva Snova, neka hrabri heroj Betmen na nebu iznad Gotham City-ija ispiše putokaz ka mirnom snu..
  2. Crtanje

   Kao što bajke i mitovi mogu da se čitaju, oni mogu isto tako i da se crtaju. Nacrtajte Ivicu i Maricu ili neke novije junake sa TV-a.
  3. Odgledajte zajedno crtać

   Mi glasamo za Diznijeve crtane filmove, ali bilo koji drugi može dobro doći – ideja je da se vreme provede zajedno i kvalitetno, a povod je svakako tu.
  4. Predstava

   A zašto ne i odigrati deo predstave, odglumiti ili jednostavno odplesati?

   

   

  Slavimo ljubav i radost svakog dana, slavimo kako naši najmlađi rastu, sećamo se priča i bajki koje su nam pričale bake i mame, deke i tate. I tako svakog dana pa i na Svetski Dan Pričanja Bajki.

  Ukoliko vaša princeza ili hrabri vitez baš oko ovog dana slave rođendan, možemo preporučiti i neke od naših posebnih Maringoo pozivnica za dečije rođendane.

  Ukoliko želite nekog od crtanih junaka ili junaka iz bajki – stojimo vam na raspolaganju.